De provincie Mpumalanga is een paradijs voor motorrijders. Bergwegen zoals de Panoramaroute slingeren er door een groots natuurdecor. Voor Zuid-Afrikanen, gewend aan langere afstanden dan Nederlanders, is die Tuin van Eden vanuit Pretoria of Johannesburg goed te doen in een weekend. Mijn motormaat Johan Kriek en ik stoppen in Machadodorp, vanwege de sporen die Paul Kruger, De Leeuw van Afrika, daar heeft achtergelaten.

Wat begon op een ossewa eindigde in een spoorwegwa.
Toen de Britten de Anglo-Boerenoorlog (1899-1902) leken te gaan winnen, vertrok de Transvaalse president Paul Kruger met zijn treinstel uit Pretoria naar het oosten. In Machadodorp regeerde hij de Zuid-Afrikaanse Republiek vanuit zijn wagons, totdat hij over het spoor naar Lourenço Marques vluchtte. In de haven van die Portugees-Mozambikaanse hoofdstad ging de president oktober 1900 aan boord van de door koningin Wilhelmina gestuurde pantserkruiser Gelderland, die hem naar Europa bracht.

Klik hier om het hele artikel te lezen.

 

 

Deon Meyer Groepsreis

Het verhaal van Koorts is onder meer een unieke Zuid-Afrikaanse road novel. Dus hebben we samen met Deon Meyer een route gemaakt met hoogtepunten uit Koorts, aangevuld met plaatsen en bezienswaardigheden die in het thema van Koorts en het ritme van de reis passen. lees meer

error: Content is protected !!

Pad Vat Nieuwsbrief?

SCHRIJF U HIER IN!

Meer informatie over cultuur- en erfenistoeren in Zuid-Afrika?

Vul hier uw e-mailadres in als u de maandelijkse nieuwsbrief van Pad Vat wilt ontvangen.

Geen zorgen: u kunt zich altijd weer afmelden.

You have Successfully Subscribed!