In het vliegtuig lees ik Nigel Penns boek The Forgotten Frontier. Dat gaat over het opschuiven van de Kaapkoloniegrens in noordelijke richting en de problemen die de witte kolonisten daar veroorzaakten voor andere volkeren. Maar de Noordkaap staat nu niet op de routeplanning. Dat is voor later. Thuis in Amsterdam staan boeken van Bart de Graaff over dit gebied in de kast. Ik, Ysterbek (Ware Mense in de Afrikaanse vertaling) en Barend Barends, die Vergete Kaptein van Danielskuil. Het is een fascinerend gebied, het minst aangetast” door toerisme en op een goede dag zal ik ook pad vat daar naartoe. 

Die dag komt sneller dan verwacht. 

Bam! doet de stempel in mijn paspoort. Eindelijk weer terug in Zuid-Afrika. Thuis bij mijn vriend Johan Kriek in Pretoria vertelt hij me van de aanpassingen in onze reisroute.
Daags tevoren werd hij gevraagd om als 4×4-instructeur een evenement voor de televisieserie Wildebees op het Via-kanaal te redden. De oorspronkelijke leraar had te elder ure afgezegd en organisatie zat met de handen in het haar. Johan als reddende engel en ik als zijn Sancho Pancho in hetzelfde spoor.

Meer lezen? Lees hier het hele artikel.

Subscription Form Optin

Meer informatie over cultuur- en erfenistoeren in Zuid-Afrika?
Vul hier uw e-mailadres in als u de maandelijkse nieuwsbrief van Pad Vat wilt ontvangen.
Geen zorgen: u kunt zich altijd weer afmelden.


error: Content is protected !!