Een oorlog tussen Britten en Boeren.
Twee broers. Twee levens. Twee lotsbeschikkingen.

Christiaan de Wet werd geboren op 07 oktober 1854, Piet de Wet op 18 augustus 1861. De broers groeiden samen op op de plaas Nieuwejaarsfontein en boerden samen op de boerderij Rietfontein bij Heidelberg.

Christiaan en Piet gingen samen de Eerste en Tweede Anglo-Boerenoorlogen in, beleefden samen hun eerste gevecht met Britse troepen en maakten allebei een bliksemcarrière toen ze door de Vrijstaatse president Steyn tot generaal werden bevorderd.

Maar een paar jaar later gingen ze met elkaar op de vuist. Wat ging er mis? Wat dreef een wig tussen de broers? Wat deed ze uiteindelijk als doodsvijanden tegenover elkaar staan?

Al sinds het bijbelboek Genesis verscheen weten we van de catastrofale gevolgen van broedertwist. De Zuid-Afrikaanse Kaïn en Abel, of Ezau en Jakob, heten Christiaan en Piet de Wet. Als het over de Anglo-Boerenoorlog gaat is Christiaan de Wet net zo’n beroemdheid als Paul Kruger. Er staat nog steeds een standbeeld van hem in het Nationale Park de Hoge Veluwe bij Otterlo en er zijn boekenkastplanken vol boeken over hem geschreven.

Over zijn broer Piet de Wet en de bittere tegenstelling tussen Christiaan en Piet is veel minder bekend. Broedertwis van Albert Blake uit 2016 biedt inzicht in hun conflict en vormt een mooie leidraad voor deze PadVat-reis. 

Deon Meyer Groepsreis

Het verhaal van Koorts is onder meer een unieke Zuid-Afrikaanse road novel. Dus hebben we samen met Deon Meyer een route gemaakt met hoogtepunten uit Koorts, aangevuld met plaatsen en bezienswaardigheden die in het thema van Koorts en het ritme van de reis passen. lees meer

error: Content is protected !!

Pad Vat Nieuwsbrief?

SCHRIJF U HIER IN!

Meer informatie over cultuur- en erfenistoeren in Zuid-Afrika?

Vul hier uw e-mailadres in als u de maandelijkse nieuwsbrief van Pad Vat wilt ontvangen.

Geen zorgen: u kunt zich altijd weer afmelden.

You have Successfully Subscribed!