Als ik door de hoofdstraat van Swellendam rij zingt er een liedje door mijn hoofd.
Mijn naam is Coenraad Buys,
ek kom van Swellendam.
Die Brittes wil mij beetkry

en by die nek ophang.
Die rokerig donkere zangstem is niet van Johnny Cash maar van Rian Malan, die we ook kennen als journalist en auteur van het boek My Traitor’s Heart.

Rian’s songtekst gaat over Coenraad de Buys, een controversiële figuur van legendarische status. De Buys, ook kortweg Buys genoemd, verliet rond 1800 de Kaapkolonie waarin hij met zijn zwarte en gekleurde echtgenotes niet welkom was en trok met die harem en hordes kinders, aangevuld met deserteurs, ontsnapte slaven en andere vrijheidszoekers over de grenzen van de Kaapkolonie, de binnenlanden van Afrika in.

De Zuid-Afrikaanse auteur Willem Anker publiceerde in 2014 zijn “grensroman” over Buys, die in 2017 bij uitgeverij Podium in Nederlandse vertaling verscheen. In het boek voert Anker de hoofdpersoon Alom-Buys op, een entiteit tussen hemel en aarde, tussen verleden en heden. Het boek bevat niet alleen gewelddadige scenes, maar ook expliciete seksuele passages die in Zuid-Afrika aanstootgevend zijn, zoals ooit de pennenvruchten van Cremer en Wolkers dat in Nederland waren.

 Verder lezen? Klik hier voor het gehele artikel

 

 

 

 

 

 

 

Deon Meyer Groepsreis

Het verhaal van Koorts is onder meer een unieke Zuid-Afrikaanse road novel. Dus hebben we samen met Deon Meyer een route gemaakt met hoogtepunten uit Koorts, aangevuld met plaatsen en bezienswaardigheden die in het thema van Koorts en het ritme van de reis passen. lees meer

error: Content is protected !!

Pad Vat Nieuwsbrief?

SCHRIJF U HIER IN!

Meer informatie over cultuur- en erfenistoeren in Zuid-Afrika?

Vul hier uw e-mailadres in als u de maandelijkse nieuwsbrief van Pad Vat wilt ontvangen.

Geen zorgen: u kunt zich altijd weer afmelden.

You have Successfully Subscribed!